ونتیلاتور چیست؟

ونتیلاتور چیست؟

ونتیلاتور چیست؟

دستگاه تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور چیست؟

دستگاه تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور دستگاهی است که که کار تنفس بیمارانی را که به طور موقت یا دائم دچار اختلال شده است انجام می دهد. تنفس مصنوعی توسط این دستگاه یا  تهویه مکانیکی آن این معناست که یک دستگاه مکانیکی ، جهت ورود هوای حاوی اکسیژن به ریه ها و همچنین خروج دی اکسید کربن  تبادل گازهای تنفسی را به طور خود به خود با محیط خارج انجام می دهد.

در واقع کار این دستگاه وارد کردن هوا به دورن شش ها و با استفاده از محاسبات که میزان ترکیب اندازه های مختلف فشار و اکسیژن را درهوای ورودی به شش ها تنظیم می کند .

هم چنین میتوان سرعت تنفس ، حجم ومقدار مواد مصرفی را تغییر داد.

دلایل استفاده از تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور :

یکی از موارد استفاده از این دستگاه در هنگام جراحی است که فرد به حدی بیمار است که نمی تواند به طور عادی نفس بکشد در بیشتر جراحی ها و بی هوشی ها عمومی هم از این دستگاه استفاده می شود در واقع ونتیلاتور تنفس بیمار را در طی عمل جراحی فراهم می سازد اما پس از عمل جراحی بیمار می تواند در اتاق ریکاوری تنفس عادی خود را داشته باشد .

اما مواردی بیمار نمی تواند به تنهایی نفس بکشد و بدون ونتیلاتور تنفس نرمالی ندارد  و ممکن است پس از عمل جراحی تا مدتی زیادی به دستگاه نیاز داشته باشد این مورد در جراحی های سخت مثل عمل های قلب و ریه پیش می آید .

در مواردی که فرد دچار التهاب ریه می شود،در صورتی که بیماری فرد شدید باشد احتمال دارد که نتواند به خودی خود نفس بکشد .ونتیلاتور در این زمان به کمک بیمار می آید .

لوله های پلاستیکی تنفسی در دستگاه می تواند هم از راه دهان یا بینی بیمار وارد شود .

این که تا چه زمان بیمار به این دستگاه نیاز دارد اصلا معلوم نیست .

این دستگاه را معمولا در بخش های ICU  CCU , NIC ,و همچنین در اورژانس می توان یافت .

خطرات احتمالی ناشی از عدم رعایت نکات بهداشتی در هنگام استفاده از ونتیلاتور

یکی از خطرناک ترین و اما رایج ترین مشکلاتی که ممکن است با استفاده کردن از ونتیلاتور بوجود بیاید ابتلا به ذات الریه است. لوله قرار داده شده در مسیرهای هوایی بدن ممکن است باعث ورود باکتری ها به بدن بیمار شوند و به ریه ها انتقال پیدا کنند. به همین دلیل بیمار ممکن است مبتلا به ذات الریه و التهاب ریه ناشی از استفاده از ونتیلاتور یا VAP شود.

همچنین لوله های تنفسی مانع از سرفه کردن بیمار می شوند. سرفه کردن خود به تنهایی باعث تخلیه و تهویه مسیرهای تنفسی می شود و درنتیجه جلوگیری از آن برای بیمار مشکل ساز خواهد بود و ممکن است باعث بروز عفونت شود.

با توجه به اینکه افرادی که از ونتیلاتور استفاده می کنند معمولاً مبتلا به بیماری های سخت می باشند ابتلا به VAP باعث بروز مشکلات بسیار جدی برای بیمار و حتی احتمال مرگ می شود. درمان VAP با آنتی بیوتیک ها انجام می شود و ممکن است در برخی موارد بیمار با باکتری های مقاوم نیز روبه رو گردد.

علاوه بر این بیماری که از ونتیلاتور استفاده می کند ممکن است مبتلا به عفونت سینوسها نیز شود. که بیشتر در بیمارانی که از لوله های تنفسی دهانی و بینی استفاده می کنند رخ می دهد.

مشکلات استفاده از ونتیلاتور:

• ابتلا به Pneumothorax که شرایطی می باشد که در آن هوا از داخل ریه به داخل فاصله بین قفسه سینه و ریه نشت پیدا می کند و باعث تنگی نفس و احساس درد و حتی باعث از کار افتادن ریه ها شود.
• آسیب به ریه ها بدلیل وارد کردن هوا با فشار زیاد به داخل ریه ها توسط ونتیلاتور
• مسمومیت اکسیژنی
• ایجاد لخته خونی
• حساسیت های شدید پوستی
• آسیب به تارهای صوتی
البته میزان بروز این مشکل ها به سایر بیماری هایی که بیمار به آنها مبتلا می باشد و همچنین سایر مشخصات فردی وی بستگی دارد.

بنابراین می توان نتیجه گرفت که هنگام استفاده از ونتیلاتورها رعایت نکات بهداشتی و همچنین تنظیمات دقیق دستگاه بسیار ضروری می باشد. چراکه فشار هوای بیش از حد و یا درصد اکسیژن رسانی بالا باعث بروز مشکلات جدی می شود. از همین جهت پیشنهاد می شود که برای مصارف خانگی از ونتیلاتورهای ساده تر که نیاز به تنظیمات دستی ندارند استفاده شود تا احتمال بروز مشکل به حداقل برسد.

منابع ونتیلاتور چیست؟ : https://nurse21.com/دستگاه-تنفس-مصنوعی-یا-ونتیلاتور/

https://www.maadintl.com/blog/ونتیلاتور-پرتابل-و-خطرات-احتمالی-ناشی/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.