پانسمان‌های نوین

پانسمان‌های نوین

پانسمان‌های نوین

پوست بزرگ‌ترین اندام در انسان است که دارای سه لایه مختلف:اپیدرم، درم و هایپودرم است که عملکردهای مختلفی دارند. پوست از اندام‌های داخلی در برابر میکروب‌های احتمالی واشعه‌ی مضر خورشید محافظت می‌کند. پوست درجه حرارت بدن را تنظیم و به سیستم ایمنی کمک می‌کند.

دراین‌بین بعضی وقت‌ها پوست به دلایل ذکرشده در بالا و یا عواملی دیگر دچار زخم می‌شود که خود پوست سعی در ترمیم آن می‌کند. ترمیم زخم یک‌روند مداوم است که تحت تأثیر عوامل مختلفی است که برای دستیابی به بهبودی سریع به یک محیط مناسب احتیاج دارد.

این بهبود روندی سه مرحله‌ای شامل التهاب، تکثیر و بلوغ دارد. روش‌های مختلفی برای ترمیم ضایعات پوستی تولیدشده که هدف آن پیشرفت در پانسمان زخم از روش سنتی بهروش پانسمان نوین در جهت مؤثر بودن است.

پانسمان‌های سنتی به‌صورتیک‌لایه‌ی غیر چسبناک در تماس با سطح زخم، یک‌لایه جذب‌کننده و یک‌لایه نگهدارندِ است؛ اما پانسمان‌های نوین شامل آلژینات کلسیم، هیدروژل و هیدروکلوئید، ترنسپرنت فیلم، فوم و…است که هرکدام مزایا و معایبی نیز دارد.

پانسمان‌های آلژینات کلسیم جذب‌کننده مایعات، غیر چسبندهاست که از یک نوع جلبک‌های دریایی قهوه‌ای گرفته‌شده است که حاوی نمک‌های کلسیم و سدیم اسیدهای آلژینیک و … هستند. یون‌های کلسیم در تماس با یون‌های سدیمی، تحت تأثیر تغییراتی قرارمی گیرندو تولید یک ژل سدیم آلرژینات می‌کند. این ژل یک محیط ترمیمی درمانی فراهم می‌کند.

این پانسمان برای زخم‌های فشاری درجه 3 و 4، زخم‌های بعد از عمل، زخم‌های عفونی و … به کار می‌رود. معایب استفاده از این پانسمان ایجاد بوی بد در زمان تعویض است.

پانسمان‌های نوین هیدروژل نوع دیگری از روش‌های مدرن است که بر پایه آب یا گلیسیرینهستند…این پانسمان حاوی 70-90 درصد آب هست.این نوع به‌صورتورقه‌های آغشته به ژل یا قوطی‌های حاوی ژل است که نیمه شفاف‌اند، مرطوب‌کننده بستر زخم هستند؛ و به دلیل ایجاد یک محیط مرطوب باعث از بین رفتن بافت های مرده و مواد خارجی از زخم می‌شود که برای التیام زخم‌های خشک، سوختگی، زخم‌های جراحی و …استفاده می‌شود.

پانسمان‌های نوین هیدروکلوئید پانسمان‌هایی چندلایه می‌باشند که لایه میانی آن از مواد مختلفی مثل ذرات کلوئید مثل ژلاتین، کربوکسی، پکتین و … است.برای زخم‌های سطحی مانند سوختگی جزئی، آسیب‌دیدگی در اثر ضربه و کوفتگی مناسب هستند.این نوع از پانسمان PHزخم را کاهش می‌دهند و از ورود آب، باکتری و اکسیژن به زخم جلوگیری می‌کند.

استفاده از آنآسان است و به‌خوبی به پوست می‌چسبد. از معایب آن می‌تواند به ایجاد بو به دلیل خراب شدن پانسمان اشاره کرد.

ترنسپرتفیلم‌ها به‌صورت فیلم شفاف هستند که جنس آن پلی اورتان است. به‌صورتیک‌لایه منفذ دار و چسبنده است که باعث عبور رطوبت و اکسیژن می‌شود. این پانسمان در زخم‌های فشاری درجه 1 و 2، سوختگی خفیف و سطحی، به‌عنوان پانسمان اولیه روی محلی که از آن قسمت برای پیوند پوستی استفاده‌شده و … کاربرد دارد.

دیدن زخم به‌صورت مستقیم، نفوذناپذیری مایعات و باکتری‌ها، در دسترس بودن اندازه‌های مختلف آن از مزایا این نوع پانسمان است. همچنین از معایب آن می‌توان به عدم مناسب بودن آن برای زخم‌هایی که ترشح دارند و … اشاره کرد.

فوم Foamبرای زخم‌های فشاری درجه 2 تا 4 به کار می‌رود. همچنین برای زخم‌های عفونی و غیر عفونی، زخم‌های جراحی، زیربانداژها و جوراب‌های فشاری و … استفاده می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.