تزریق انسولین

تزریق انسولین

تزریق انسولین

انسولین هورمونی است مهم که به سلول‌ها کمک می‌کند تا از گلوکز برای انرژی استفاده کنند. وقتی بدن انسولین نمی‌سازد فرد دچار دیابت نوع 1 می‌شود و اگر بدن به‌درستی از انسولین استفاده نکند فر دچار دیابت نوع 2 می‌شود.

معمولاً دیابت با ورزش و رژیم غذایی قابل‌کنترل است و در صورتلزوم استفاده از داروهایی مانند انسولین به شخص تجویز می‌شود؛ که تزریق انسولین برای مبتلایان به نوع 1 دیابت حیاتی است.همچنین علاوه بر تنظیم قند خون باعث کاهش وزن نیز می‌شود.

روش‌های تزریق و هم‌چنین نحوه نگهداری انسولین دارای اهمیت است. سرنگ، قلم انسولین، پمپ‌های انسولین و انژکتورهای جت روش‌ها مختلف تزریق است؛ که با کمک گرفتن از پزشک می‌توان بهترین تصمیم برای استفاده از یکی روش‌ها را بگیرید.

انسولین با استفاده از یک سوزن کوتاه به‌صورت زیر جلدی تزریق می‌شود که باید دقیقاًزیرپوست تزریق شود (لایه چربی زیرپوست). تزریق انسولین به عضله معمولاً دردناک هست و می‌تواندمنجر به پایین آمدن سطح قند خون می‌شود.

نواحی مناسب برای تزریق بازو، شکم، ران و … است و درصورتی‌کههرروز انسولین تزریق می‌کنید باید محل تزریق عوض کنید. در غیر این صورت تزریق در یک محل ثابت منجر به لیپودیستروفی پیش‌رونده خواهد شد.

در لیپودیستروفی چربی زیرپوست از بین می‌رود یا در زیرپوست جمع می‌شود و با ایجاد توده یا تورفتگی مانع جذب انسولین می‌شود.

قبل از استفاده باید کیفیت آن بررسی کرد و در صورت مشاهده کدری، تغییر رنگ و یا بافت و غلظت غیرطبیعی از تزریق آن خودداری کرد.

بعد از خارج کردن آن از یخچال و رسیدن بهدمای محیط با غلطاندن شیشه آن بین کف دستان آماده استفاده می‌شود.

شکم

ترجیحاً این مکان برای تزریق الویت دارد. انسولین سریع‌ترو مطمئن‌تر در این محل جذب می‌شود. باید قسمتی بین پایین دنده‌ها و ناحیه شرمگاهی را برای تزریق انتخاب کرد که از اطراف ناف حدوداً5 سانتی‌متر فاصله داشته باشد.

همچنین تزریق در قسمت بالا و زیر ناف نباید صورت گیرد.از تزریق در محل زخم، خال، لکه‌های پوستی، رگه‌های خونی و واریس خودداری کنید زیرا باعث اختلال در جذب انسولین می‌شود.

ران

در این ناحیه می‌توان در قسمت فوقانی و خارج ران خود بافاصله10 سانتی‌متر زیر لگن و 10 سانتی‌متر بالای زانو تزریق را انجام داد.

بازو

بهترین مکان برای تزریق در این ناحیه قسمت دارای چربی پشت بازو است.

مراحل تزریق انسولین

آماده کردن وسایل موردنظر

  • ویال دارو
  • سوزن و سرنگ
  • پد الکل
  • گاز پانسمان
  • باندبه‌اندازه لازم
  • ظرف مناسب برای دفع مناسب سوزن و سرنگ

بعد از شستشوی کامل دست‌ها با آب و صابون به مدت 20 ثانیه سرنگ را به‌صورت ایستاده نگه‌دارید(سوزن رو به بالا باشد) و پیستون را به سمت پایین بکشید تا زمانی که پیستون به‌اندازه دوز موردنظر برسد.

درپوش‌ها را از ویال و سوزن انسولین خارج کنید. ضربه کوچک به بدنهٔسرنگ ضربه بزنید تا هوا خارج شود. ویال انسولین را پایین قرار دهید و دست خود را از روی پیستون سرنگ بردارید.

محل تزریق را با پد الکلی تمیز کنید و بعد از چند ثانیه تزریق را انجام دهید.

برای اینکه به عضله تزریق نشود ناحیه موردنظر چند سانتی بالا بیاورید و بعد سوزن را با زاویه 90درجه وارد کنید. پیستون را تا انتها فشار دهید و 10 ثانیه صبر کنید.

پس از فروکردن سوزن و فشار دادن پیستون پوست را آزاد کنید. محل تزریق را ماساژ ندهید؛ و در آخرین مرحله سوزن و سرنگ را در ظرف مناسب جهت معدوم آن قرار دهید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.